SohbetTurkiye.Org Paylaşım Platformu

Köy Haberleri

Başlatan benaykt, Ekm 05, 2022, 10:24 ös

« önceki - sonraki »

benaykt

Site Adı: koydenhaber.com
Site Konusu: Köy haberleri

Köy haberleri nasıl okunur? Köyde sebze yetiştiriciliği nasıl olur?  Sebzelerin yetişmesi için iki dönemi vardır. Yaz sebzesi ve kış sebzeleri olmak üzere ayrılırlar. Yaz aylarında yetiştirilen ürünler daha fazladır. Yaz sebze çeşitleri ise; Soğan yetiştirmek için özellikle sıcaklık ve gün uzunluğu en önemlidir.



Köyde Sebze Yetiştiriciliği

 Farklı iklim isteklerine adapte olan soğanlardan, baş bağlamak için on iki saat altında gün uzunluğu isteyenler kısa gün, 12 saatten fazla gün uzunluğu isteyenler orta gün ve 14 saatin üzerinde gün uzunluğu isteyenler ise uzun gün soğanlarıdır. Ülkemiz şartlarında erkenci soğanlar kışları soğuk geçmeyen Akdeniz sahilinde Sonbaharda; orta gün soğanlar kışları soğuk geçen yerlerde erken İlkbahar aylarında; uzun gün soğanlar ise iç ve kuzey bölgelerde soğan ekimi yapılmaktadır.

Köyde Pırasa Yetiştiriciliği

Pırasa, farklı iklim şartlarına oldukça toleranslı bir bitki olduğundan tüm bölgelerimizde yetiştirilebilir. Pırasa, iklim şartlarının uygunluğu nedeniyle Ege ve Akdeniz Bölgelerinde kış boyunca tarlada yetiştirilebilir.  Pırasa yetiştirme soğan da olduğu gibi doğrudan tohum ekimi ya da fide ile olur. Fide ile yetiştiricilikte tohumlar Mart-Mayıs arasında ekilmesi gerekir. Pırasalarda hasat, çeşitlere göre değişmekle beraber gövde kalınlığı 2,5-3,5 cm geldiği zaman toplanmaya başlanır. Pırasada beyaz kısmın olması gereklidir. Bu bir çeşit özelliği olmakla birlikte, yetiştirme esnasında gövdenin tabandan itibaren toprakla örtülmesi gereklidir.

Pırasa yaz sonu, erken Sonbaharda pırasaların gövdeleri toprakla kapatılması gerekir zira beyaz kısmı yeterince uzun olmayacaktır. Pırasanın uzun olması için toprağa gömmek gerekir. Toprağa gömme işlemlerini ve daha fazlasını https://www.koydenhaber.com/  sitesinden bilgi alabilirsiniz.